Saksassa puretaan historian tabuja – miten Suomessa?

Katarina Baerin mielenkiintoinen kirjoitus saksalaisten pöhinästä elokuvan Unsere Mütter, unsere Väter ympärillä. HS 28.3.

Katarina Baer on lunastanut paikkansa lempijournalistieni joukossa. Baer toimii Helsingin Sanomien Berliinin-kirjeenvaihtajana ja on julkaissut Suomen pääaviisissa mitä mielenkiintoisimpia kirjoituksia Saksan historiaan ja kulttuuriin liittyen. Tänään 28.3. hänen juttunsa Sotaelokuva avasi patoja Saksassa kertoo, kuinka Nico Hofmannin tuottama elokuva Unsere Mütter, unsere Väter on tällä hetkellä se kuumin peruna. Elokuva kertoo, kuinka sympaattisten ja tavallisten ihmisten moraali rappeutuu toisen maailmansodan aikana.

Kuten Baer kirjoittaa, Saksa on käsitellyt sangen avoimesti toista maailmansotaa. Tämän näkee Berliinin katukuvassa turistina, tai seuraamalla saksalaista mediaa ja tutkimusta. Myös saksalaiset elokuvantekijät ovat viime vuosina kunnostautuneet maan kiperän historian kuvaamisessa. Baer kuitenkin kirjoittaa, että ”kollektiivinen syyllisyys, Euroopan juutalaisten joukkomurha ja natsien muut hirmuteot ovat saksalaisille selvyyksiä, mutta omien lähiomaisten syyllisyyttä on harvassa perheessä pystytty käsittelemään.” Tämän vuoksi Hofmannin elokuva on herättänyt niin suurta keskustelua: sen roolihahmot voisivat olla kenen tahansa kultaisia isovanhempia.

Kannattaa lukea Baerin todella mielenkiintoinen kirjoitus omista saksalaisista isovanhemmista ja heidän natsiyhteyksistään.

Baerin kirjoitus herätti ajatuksia Suomen historiasta. Kun nykysaksalaiset vaikenevat omien sukulaistensa teoista, mikä on tilanne Suomessa? Mistä me haluamme vaieta, mitä me haluamme muuttaa? Minulla on esimerkiksi tunne, jonka mukaan suomalaiset vääristelevät veteraanien kokemuksia rintamalla. Tässä vääristellyssä kertomuksessa omat sukulaiset ovat sankareita. Kun sotaveteraanit – omat isoisät ja isoäidit – ylistetään jalustalle sankareiksi, tarkoittaa tämä sitä, että emme halua uskoa heidän tunteneen pelkoa ja nälkää ja toimineen itsekkäästi. He olivat rautaa. Tämä on mielestäni epäreilua juuri veteraaneja kohtaan, sillä monet heistä kärsivät vakavista sodan aiheuttamista traumoista ja pelkotiloista. Kun haluamme uskoa sukulaistemme olleen aina urhoollisia, estämme osaltamme heitä puhumasta omista negatiivisista kokemuksista. Kiellämme heitä olemasta omia itsejään.

Pertti Jarla kirjoitti muutama vuosi sitten Suomen Kuvalehdessä: ”Minusta kyllä mies, joka hyväksyy sotaveteraanin poikkeavuuksineen päivineen, nimenomaan osoittaa suurta kunnioitusta.” Meidän tulee ymmärtää, ettemme voi pakottaa menneisyyden ihmisiä tiettyyn stereotyyppiseen lokeroon. Meidän tulee saksalaisten tavoin keskustella avoimesti historiamme kiperistä kysymyksistä ja tabuista. Tässä keskustelussa tulee kuitenkin ymmärtää, että ihmiset toimivat eri ajassa ja paikassa kuin me nykyisin.  Kun ymmärrämme, että monien ikävien asioiden takana olivat tavalliset ihmiset – ehkäpä jopa omat isoisämme – voimme ehkä viisastua tässä ajassa.  

2 comments

 1. Suomessa: Vaikeneminen kultaa…
  Neuvostoliiton miehityksen pelko (ja siten ns. Punaisten koston pelko) sai useat vaikenemaan ja jopa kääntymään ns. ”kommunisteiksi”. Tämä ristiriita repi Suomea todellisuudessa koko sen itsenäisyyden ajan ja repii, perkele, yhä.
  Eikä tilannetta helpottanut yhtään se, että USA sekä Neuvostoliitto ruokki tätä paskaa koko kylmän sodan ajan.
  Yritäppä sitten tässä ilmapiirissä olla kasvamatta kieroon…
  ps. hyvä blogi, asiaa!

  1. Huomasin äskettäin, että olin tyystin unohtanut vastata viestiisi. Anteeksi. Ja kiitoksia kehuista, ne lämittävät näin myöhemminkin.

   Olet tosiaan oikeassa siinä, että jännitteet oikeisto-vasemmisto-akselilla ovat korostuneet Suomessa Neuvostoliiton läheisyydestä johtuen. Tämä aiheutti vaikenemista kylmän sodan aikana. En kuitenkaan näe, että tällä olisi yhä suurempia vaikutuksia Suomessa. Tietenkin Venäjä-suhteet ovat aina maantieteestä johtuen tapetilla (esim. tämän hetkinen Greenpeace-tapaus), mutta pitäisikö tällöin todeta, että vaikeneminen johtuu maantieteestä, ei poliittisista aatteista? Vai mitä mieltä itse olet?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s