Ohjeita siman kulutukseen 1920-luvulta

Alkoholin vaarat vappuna

Vappu – tuo varma merkki kevään tulosta – on ovella! Koko kansan juhla, joka saa kaduille niin työläiset kuin porvarit, niin nuoret kuin vanhat, etenkin opiskelijat, mutta myös palkkatöissä käyvät ja työttömät.  Alkoholi kuuluu monilla isona osana vapunviettoon.

Alkoholinkäytöstä ollaan nykyisin kovin huolestuneita: milloin keskiolutta ollaan viemässä takaisin Alkoon ja milloin taas alkoholin katumainontaa ollaan kieltämässä. Tämä ei ole mitenkään poikkeuksellista Suomen historiassa, sillä itsenäisyyden aikana ollaan vähän väliä oltu huolissaan suomalaisten ”viinapäästä”.

Alkoholikeskustelun innoittamana kahlasin läpi kirjahyllyäni löytääkseni neuvoja omaan vapunviettooni. Käteeni osui kaksi elämäntapaopasta miehille (anteeksi naispuoliset lukijani!) kieltolain vuosilta. Ensimmäinen on partiolaitoksenkin perustajana tunnetun Robert Baden Powellin kirja Tie onneen vuodelta 1920 (suom. 1927 Kustannusosakeyhtiö Kirja) ja toinen on näköispainos Georg Henrik Theslöfin (nimimerkillä Brummell & Co.) kirjoittamasta oppaasta Hieno mies vuodelta 1926 (2011 Otava). Jos nämä herrat eivät osaa antaa ohjeita säädylliseen ja eleganttiin juhlintaan, ei osaa kukaan!

Elämäntapaoppaat herrasmiehiksi tahtoville. Brummell & Co. Hieno mies ja Robert Baden Powell Tie onneen.

Elämäntapaoppaat herrasmiehiksi tahtoville. Brummell & Co. Hieno mies ja Robert Baden Powell Tie onneen.

Vappuaatto: mieluiten raittiina

Itselläni juhlinta käsittää perinteisesti kaksi päivää: vappuaaton ja -päivän, joista ensimmäisenä on kulunut enemmänkin kuohuvaa. Baden Powell jakaa kuitenkin suorasukaiset ohjeensa alkoholinkäyttöön: parasta on, ettei totuttele viinin makuun. Myös kanssajuhlijat kannattaa valita huolella, sillä seura tekee alkoholistiksi ja ”juopot ovat vaaraksi valtiolle”. Onnekseni Robert ei kuitenkaan sylkenyt tyystin lasiin, sillä hänellekin maistui hyvä viini ja olut. Robert neuvoo kuitenkin jättämään nautiskelun kahteen lasiin, sillä kolmas vie humalaan: ”juopunut pitäen kiinni pöydän laidasta kysyy: ’Onko nyt joulu vai juhannus?’”

Baden Powellin mukaan väkijuomiin totuttautuneen miehen tulevaisuus on ankea. ”Tarmonsa ja työkykynsä menettäneenä hän lankeaa muihinkin kiusauksiin ja vajoaa lopulta paheisiin ja rikosten tielle, koska hän ei enää voi hillitä himojaan”. Kirjaan itselleni ylös: muista kahden lasin -sääntö!

Vappupäivänä: ei tappeluja

Monille – myös itselleni – vappulounas kuuluu osaksi toukokuun ensimmäistä. Onnekseni Theslöf tarjoaa ohjeita ravintolakäyttäytymiseen: ”Gentlemanni ei milloinkaan ryhdy riitelemään, eikä hänen mieleensä juolahda haukkua huolimatonta viinuria”. Myöskään vappuhulinassa minun ei kannata puhua ohi suuni: ”Aina joku ne [salaisuudet] kuulee, sillä pöydät ovat lähellä toisiaan”. Georg myös kehottaa herroja, ”jotka ovat nauttineet suurempia määriä alkoholia”, olemaan näyttäytymättä ravintolan ”isossa salissa”: Melko hyödyllinen vinkki kieltolain aikana, mutta käytännöllinen toki myös nykyisin!

Seuratessani Baden Powellin ohjeita, saattaa lounaalla eteeni tulla kiusallinen tilanne: maljannosto, juomalaulu ja snapsi. Theslöf kuitenkin kertoo, että ”on mautonta juoda »malja pohjaan» useammin kuin yhden kerran päivällisten aikana. Kaikki juopottelua lähentelevä on soveltumatonta hienouteen.”

Mutta hei, tässähän sallitaan siis maljat. Ja yhden saa vielä juoda pohjanmaan kautta!

Theslöffin suhtautuminen alkoholiin on siis ilmeisesti melko suvaitseva. Hän kirjoittaa: ”Me pidämme kieltolakia tilapäisenä ja paikallisena ilmiönä ja olemme senvuoksi tässä ikuiseksi ja kansainväliseksi aiotussa teoksessa olleet piittaamatta sen olemassa olosta. Samoinkuin lukijammekin ovat jokapäiväisessä, syntisessä elämässään.” Pyyhin muistikirjastani kahden lasin -säännön, ja kirjoitan: muista vain yksi yhdellä huikalla nautittu snapsi!

Kupliva sima

Onnistuneen vapun resepti

Yhteenvetona totean oppineeni seuraavaa: voin nauttia hyvässä seurassa olutta ja viiniä, snapseja unohtamatta. Minun tulee pitäytyä kohtuudessa ja varoa useampia ruokaryyppyjä. Pyrin myös pidättäytymään riidoista, vaikka palvelu olisikin krapulaisen tahmeaa. Kiitoksia Robert ja Georg, nyt vappuni sujuu elegantisti!

Hauskaa vappua kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s