Matka hullujen saarelle

Aurinko lämmittää Östernin kannella. Laiva matkaa halki kuvankauniin Saaristomeren.   Mieltä lämmittää hotelli Strandbon terassilla nautittu kalapainotteinen aamiainen. Jostain takaa kuuluu saksaa. Nuoria, kenties vaihto-opiskelijoita, tai muuten vain Suomessa matkalla. Kuka tietää. Pidennettyä kesäviikonloppua ei voisi paremmin viettää. Östern saapuu Seilille. Tarkistan iPhonen näytöltä lauttaliikenteen aikataulun.  

Tervetuloa Seilille!

Tervetuloa Seilille!

Seilin saarella on ollut asutusta aina 1500-luvulta; kruununtalonpoikia ja maanviljelystä. Nykyisin saarelle majoittuu Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos. Kuuluisimmat Seilin asukkaista ovat kuitenkin yhteiskunnan marginaalista: spitaalisia, köyhiä, invalideja ja mielisairaita. Heille saarelle saapuminen ei ollut samanlainen kokemus kuin minulle: Heidät eristettiin muusta yhteiskunnasta, mukana oli 20 taaleria ja laudat ruumisarkkua varten – paluuta entiseen ei ollut.

Oleminen ei ollut kummoista. Spitaalisten ja mielisairaiden hoitokeinoina toimivat Kupittaan ja Naantalin terveyslähteiden vesi ja Jumalan sana. Jälkimmäisestä muistuttaa saarella yhä vanha 1730-luvulla rakennettu karunoloinen puukirkko. Rakennusmateriaali koostui saaristotuulen pieksämästä puusta, joten rakennus on säilynyt muiden aikakauden talojen mädännyttyä aikaa sitten. Potilaat asuivat pienissä hökkeleissä ja päätyivät lopulta kirkkomaahan ikuiseen lepoon.

Usko oli pitkään ainoita hoitokeinoja mielen sairauksiin.

Usko oli pitkään ainoita hoitokeinoja mielen sairauksiin.

Kävellessä maisema muuttuu koko ajan. Vanha mielisairaalan uusklassisistinen päärakennus pistää silmään saaristossa. Punaiset maatalousrakennukset sopivat tänne paljon luontevammin. Välistä maisema on kuin Välimerellä. Tunnelmaa tehostaa taustalla lipuvat purjeveneet. Kohta ollaankin jo metsän siimeksessä. Kirjosieppo laulaa, kauempaa kuuluu palokärjen nakutusta. Mietin, että vanhassa tavassa eristää mielisairaat näin kauniiseen paikkaan on samanaikaisesti jotain kaunista ja surullista. Olla vankina kauneuden keskellä. Toisaalta, ajatus kauniin luonnon rauhoittavasta (ja ehkäpä jopa parantavasta) vaikutuksesta ei tunnu kovin vieraalta.

Saari siirtyi kokonaan mielisairaiden hoitopaikaksi viimeisen spitaalisen kuollessa 1785. Vuodesta 1889 saarella hoidettiin ainoastaan naisia. Seilin mielisairaala toimi melko kauan, aina vuoteen 1962 asti. Eristämisen perinteestä kertoo myös saaren omavaraisuus. Vuodesta 1894 sairaalan taloudenhoitajat saivat viljellä maata ilmaiseksi. Nykyisin historiasta muistuttaa Fogdebyn karjatila, joka on yhä saarelaisten käytössä. Saarella oli lupa myös polttaa itse viinaa. Alkoholin uskottiin sopivan hyvin juuri mielisairaille.

J.P Gylichin suunnittelema komea päärakennus valmistui 1851.

J.P Gylichin suunnittelema komea päärakennus valmistui 1851.

Vierailu Seilillä saa minut ajattelemaan mielisairauden historiaa. Mielisairaat kuuluivat ja kuuluvat yhä yhteiskunnan marginaaliin. Se, kuinka kohtelemme marginaalissa olevia ihmisiä, kertoo paljon meistä itsestämme. Pitkään mielisairaanhoidossa koettiin ongelmaksi potilaan ulkoisesti poikkeava käytös. Tällöin yhteiskuntaan sopeutuneeksi katsottiin sellainen, joka käyttäytyi rauhallisesti ja säyseästi. Käsitys sairaudesta kytkeytyi vahvasti ajatukseen normaaliudesta. Samanlainen ajattelu on voimissaan vielä nykyäänkin, vaikka psykiatria ymmärtääkin mielen sairaudet paljon monipuolisemmin. Enää potilaita ei rauhoiteta lobotomialla, vaan lääkkeillä.

Täytyy kuitenkin muistaa, etteivät hoitajat ja lääkärit pahuuttaan kiusanneet potilaita shokkihoidoilla ja kylpyhoidoilla. Esimerkiksi insuliinilla aiheutettu kooma oli 1940-luvulla järkevää ja uusinta lääketiedettä hyödyntävää mielisairaanhoitoa, joka näytti saavan aikaan oikeita tuloksia.

Mitä asioita me pidämme järkevinä, mutta joista tulevaisuuden ihmiset toteavat: ”eivät he pahuuttaan, vaan tietämättömyyttään…”? Tänään Helsingin Sanomat uutisoi, että Hus aikoo keskittää lähes kaiken pääkaupunkiseudun psykiatrisen hoidon yhteen isoon jättisairaalaan. Samassa laitospaikkoja vähennetään vuoteen 2020 mennessä 200. Tämä on kuulemma taloudellisesti järkevää. Mutta kestääkö suunnitelma tulevaisuuden ihmisten arvostelun?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s